Algemeen

KiKa financiert de onderzoeken naar kanker bij kinderen om zo de genezingskans te verhogen en de behandelmethodes te verbeteren. Om onderzoeken te financieren is er veel geld nodig. KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten.


Het doel is:

 • Verhoging van de genezingskans
 • Verbetering van de kwaliteit van de behandeling (minder agressief waar mogelijk)
 • Vermindering van bijwerkingen na de behandeling (effecten op latere leeftijd)

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is in 2002 opgericht door Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal (directeur communicatiebureau Giftkikker). Aanleiding was het verzoek van Prof. Rob Pieters van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en Prof. Huib Caron van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam om te kijken of er meer geld beschikbaar kon komen voor onderzoek naar kinderkanker. (Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van KiKa) 

KiKa betaalt onderzoeken naar kinderkanker om er zo voor te zorgen dat er nog meer kinderen beter kunnen worden. We willen niet dat drie van de vier kinderen met kanker genezen, nee, we willen dat ze allemaal genezen! En dat ze geen nare bijwerkingen krijgen van de medicijnen die worden gebruikt bij de behandelingen. KiKa wordt door het hele land gesteund, er worden per jaar meer dan 5500 acties georganiseerd. Daar zijn we erg blij mee! Je kunt ons daarbij helpen door een actie te organiseren voor KiKa. Wij helpen je dan graag verder op weg met bijvoorbeeld promotiemateriaal en tips. Mocht je ideeën hebben voor een actie, stuur dan een mailtje naar actie@kika.nl. Misschien is het leuk om samen met de klas een actie te houden? 

Kinderkanker

Kanker is een hele nare ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 500-550 kinderen tussen de 0 en 18 jaar kanker. Er is een groot verschil tussen kanker bij kinderen of bij volwassenen. De soort kanker is anders. Een kinderlichaam verschilt heel veel en reageert anders dan een volwassen lichaam. De behandelingen en de genezingskansen zijn verschillend. Kanker bij kinderen noem je ook wel kinderkanker. Alles wat ermee te maken heeft noem je kinderoncologie. Ons lichaam bestaat uit allemaal cellen die zich vaak delen. Als je gezond bent maak je elke dag veel cellen aan en elke dag gaan er ook veel cellen dood. Elke dag worden er bijvoorbeeld evenveel bloedcellen gemaakt als afgebroken, anders zou je veel te veel bloed hebben. Als één van de cellen die zich gaat delen van binnen stuk is dan raakt de cel de controle over de celdeling kwijt en gaat deze cel veel te snel delen. Zo komen er veel te veel cellen en dat is kanker.

Kinderkanker is er in veel verschillende vormen. Hieronder vind je de meest voorkomende vormen van kinderkanker:

 

 • Leukemie (bloedkanker)
 • Hersentumor
 • Lymfoom en lymfeklierkanker
 • Neuroblastoom (tumor van het zenuwstelsel)
 • Niertumor
 • Levertumor
 • Tumor van de weke delen (onder andere spierweefsel en zenuwweefsel)
 • Kiemceltumor (tumor van voorloper geslachtscellen)
 • Retinoblastoom (tumor van het netvlies)
 • Bottumor
 • Fanconi Anemie (erfelijke ziekte, geeft een verhoogd risico op leukemie)

Er zijn drie manieren waarop kinderkanker behandeld kan worden:

 • Opereren (de kankercellen/tumor weghalen)
 • Bestralen (de kankercellen kapotmaken door middel van stralen uit een machine)
 • Medicijnen/chemokuur (de kankercellen kapotmaken met pillen/infuus)

 

Voor welke manier(en) van behandelen gekozen wordt hangt af van de vorm van kinderkanker. De duur van de behandeling verschilt van een paar dagen tot meer dan een jaar. Drie van de vier kinderen (75%) geneest door een succesvolle behandeling, maar een succesvolle behandeling kan ook nadelen hebben. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd bijwerkingen optreden. En ook daarom is het belangrijk dat KiKa er is, want daar willen we wat aan doen. We willen ervoor zorgen dat er nog meer kinderen beter worden en dat er minder nare bijwerkingen zijn.

Wil je nog meer lezen over kinderkanker? Op de volgende websites kun je nog meer informatie vinden over de verschillende vormen van kinderkanker en de behandeling ervan.
www.vokk.nl
www.skion.nl

Onderzoeken

Het geld gaat naar onderzoeken naar kanker bij kinderen om zo de genezingskans te verhogen en de behandelmethodes te verbeteren. Een overzicht van de onderzoeken die KiKa financiert kun je hier vinden. 

Meer dan 95% van de bestaande fondsen richt zich op onderzoek naar alle vormen van kanker bij volwassenen. Kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassenen. Gelukkig maar! Dit is tegelijkertijd een probleem want hierdoor richten deze fondsen zich niet speciaal op kinderkanker. Vernieuwend onderzoek voor kinderkanker vereist een aanpak die gericht is op specifieke genetische eigenschappen voor kinderkanker. KiKa vraagt voor dit onderzoek extra steun. Zonder KiKa zou er dus veel minder geld voor onderzoeken beschikbaar zijn. 

Zelf doen we geen onderzoek naar kinderkanker. Vanuit KiKa houden we ons alleen bezig met het begeleiden van fondsenwervende acties om de financiering van de onderzoeken mogelijk te maken. 

Kom in actie

Er gaat geen dag voorbij of er is wel iets nieuws over of rond KiKa te melden. We zijn ontzettend blij dat heel Nederland bereid is om in actie te komen voor ons. Jaarlijks worden er meer dan 6.000 acties voor KiKa georganiseerd door het hele land. Bijvoorbeeld door scholen, clubs, instellingen, bedrijven en particulieren. Deze inkomsten zijn voor KiKa en de onderzoeken naar kinderkanker heel erg belangrijk. Doordat er zo veel acties voor KiKa georganiseerd worden, kunnen we groot worden maar zelf klein blijven.

Om geld in te zamelen voor de zo belangrijke onderzoeken worden er heel veel leuke en mooie acties georganiseerd. We zijn ontzettend blij met alle acties die voor KiKa worden opgezet. Klik hier voor een overzicht van alle mooie acties voor KiKa. 

Jaarlijks worden er door KiKa zelf een aantal grote acties georganiseerd. Zo organiseren wij bijvoorbeeld de 'Run for KiKa' - reeks door het hele land. Duizenden deelnemers lopen dag 1, 5 of 10 km voor KiKa. Neem maar eens een kijkje op de website van 'Run for KiKa'. 

Extra informatie

Hieronder vind je een lijstje met belangrijke websites:

 

www.kika.nl

www.vokk.nl

www.skion.nl

www.prinsesmaximacentrum.nl