De meest gestelde vragen aan KiKa

Wat doet de Stichting Kinderen Kankervrij precies? 
KiKa financiert de onderzoeken naar kanker bij kinderen om alle kinderen met kanker te genezen en de behandelmethodes te verbeteren. Om onderzoeken te financieren is er veel geld nodig. KiKa heeft als uiteindelijke doel om een genezingskans naar 100% te realiseren.

Onze belangrijkste doelen zijn:

  • De genezingskans van kinderen met kanker moet steeds verder omhoog
  • Verbetering van de kwaliteit van de behandeling (minder agressief waar mogelijk)
  • Vermindering van bijwerkingen na de behandeling (effecten op latere leeftijd)

 

Hoe is KiKa begonnen? 
Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is in 2002 opgericht door Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal (directeur communicatiebureau Giftkikker). Aanleiding was het verzoek van Prof. Rob Pieters van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en Prof. Huib Caron van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam om te kijken of er meer geld beschikbaar kon komen voor onderzoek naar kinderkanker. (Klik hier voor meer informatie over de geschiedenis van KiKa) 

 

Wat maakt KiKa zo bijzonder en belangrijk? 
KiKa betaalt onderzoeken naar kinderkanker om er zo voor te zorgen dat er nog meer kinderen beter kunnen worden. We willen niet dat drie van de vier kinderen met kanker genezen, nee, we willen dat ze allemaal genezen! En dat ze geen nare bijwerkingen krijgen van de medicijnen die worden gebruikt bij de behandelingen. KiKa wordt door het hele land gesteund, er worden per jaar meer dan 5500 acties georganiseerd. Daar zijn we erg blij mee! Je kunt ons daarbij helpen door een actie te organiseren voor KiKa. Wij helpen je dan graag verder op weg met bijvoorbeeld promotiemateriaal en tips. Mocht je ideeën hebben voor een actie, stuur dan een mailtje naar actie@kika.nl. Misschien is het leuk om samen met de klas een actie te houden? 

 

Naar welke onderzoeken gaat jullie geld vooral toe?
Het geld gaat naar onderzoeken naar kanker bij kinderen om zo de genezingskans te verhogen en de behandelmethodes te verbeteren. Een overzicht van de onderzoeken die KiKa financiert kun je hier vinden. 

 

Zou er zonder KiKa genoeg geld zijn voor onderzoeken naar kanker? 

Meer dan 95% van de bestaande fondsen richt zich op onderzoek naar alle vormen van kanker bij volwassenen. Kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassenen. Gelukkig maar! Dit is tegelijkertijd een probleem want hierdoor richten deze fondsen zich niet speciaal op kinderkanker. Vernieuwend onderzoek voor kinderkanker vereist een aanpak die gericht is op specifieke genetische eigenschappen voor kinderkanker. KiKa vraagt voor dit onderzoek extra steun. Zonder KiKa zou er dus veel minder geld voor onderzoeken beschikbaar zijn. 

 

Doet KiKa zelf ook onderzoek naar kanker? 
Zelf doen we geen onderzoek naar kinderkanker. Vanuit KiKa houden we ons alleen bezig met het begeleiden van fondsenwervende acties om de financiering van de onderzoeken mogelijk te maken. 


Worden er veel acties voor KiKa georganiseerd?
Er gaat geen dag voorbij of er is wel iets nieuws over of rond KiKa te melden. We zijn ontzettend blij dat heel Nederland bereid is om in actie te komen voor ons. Jaarlijks worden er meer dan 5.500 acties voor KiKa georganiseerd door het hele land. Bijvoorbeeld door scholen, clubs, instellingen, bedrijven en particulieren. Deze inkomsten zijn voor KiKa en de onderzoeken naar kinderkanker heel erg belangrijk. Doordat er zo veel acties voor KiKa georganiseerd worden, kunnen we groot worden maar zelf klein blijven.

 

Kan je zelf ook een actie starten?
Om geld in te zamelen voor de zo belangrijke onderzoeken worden er heel veel leuke en mooie acties georganiseerd. We zijn ontzettend blij met alle acties die voor KiKa worden opgezet. Klik hier voor een overzicht van alle mooie acties voor KiKa. 

 

Organiseert KiKa zelf ook acties?

Jaarlijks worden er door KiKa zelf een aantal grote acties georganiseerd. Zo organiseren wij bijvoorbeeld de 'Run for KiKa' - reeks door het hele land. Duizenden deelnemers lopen dag 1, 5 of 10 km tijdens de sponsorloopvoor KiKa. Neem maar eens een kijkje op de website voor een overzicht van evenementen van KiKa.